Barolo
Značky
Barolo - víno králů
Asi nejslavnější víno z oblasti Piemonte, které je mnohými nazýváno "Víno králů" čí "král mezi víny". Jedná se opravdu o přepychové vyjádření vinařského umu ke kterému je klíčem 100% odrůda vína Nebbiolo. Vína Barolo se začali vyrábět v 18. století a dnes jej vyrábí přes 1200 producentů vín, kteří ročně vyprodukují skoro 4 milióny lahví ročně. V dřívějších dobách bývalo Barolo výrazně plné tříslovin a trvalo mnoho let než se tříslo ve víně zjemnilo. Dnes díky vývoji technologie (zkrácení doby fermentace) jsou vína Barolo spíše ovocného charakteru, plné červeného rybízu, fialek a lékořice. Intenzivní a přeci uzavřené a tajemné a chce se nechat stále objevovat a vychutnávat. Víno se nechává zrát v dubových sudech převážně typu "barriques" nebo v kombinaci s velkými sudy několikrát použitými. A mnozí ortodoxní výrobce těch nejprestižnějších barolo se striktně vyhýbají sudům "barriques". Barolo víno zraje minimálně po dobu 3 let. Pokud zraje 5 let je označeno jako "Riserva" Jejich potenciál je uváděn až dvě dekády roků.