Chairman‘s reserve Legacy další nový přírůstek - recenze
Rumy Chairman‘s reserve začínají v posledních letech mít čím dál větší oblibu. Je to tím že spectrum milovníků rumu už se nedělí jen na "sladkomilné a suchomilné" typy, ale rádi objevují nové a zajímavé kousky. Chairman‘s reserve tedy také musel zareagovat na poptávku, protože udržet prodeje jen na řadě Chairman‘s reserve original a Chairman‘s reserve Spice prostě nejde. Ano nejlepším počinem se stal pro mnohé Chairman‘s reserve "The Forgotten Casks, který právě asi nejvíce ve Světě upozornil na tuto výtečnou palírnu z ostrova Sv. Lucie.
Každopádně někdy v půlce roku 2020 se k nám do českých rumových vod dostala limitka Chairman‘s reserve 2005, která opět posunula vnímání rumu této značky dál a rozšířila velice dobře řadu rumu Chairman‘s reserve.
A teď na začátku roku 2021 tu máme další očekávanou novinku Chairman‘s reserve Legacy 43%.
Chairman‘s reserve Legacy 43% pocta muži jménem Laurie Barnard
Tak se pojďme na tento rum podívat trochu blíž. Celkový vzhled lahve a obalu zachována koncept základní řady těchto rumu. Vzhledově by jej laik snadno zaměnil s řadou Chairman‘s reserve Original 40%. Tento rum mám, ale navíc krabičku, ze které se na vás (stejně tak z etikety lahve) usmívá tvář pána Laurie Barnard.
A právě tomuto pánu rum Chairman‘s reserve Legacy 43% vzdává hold. Laurie Barnard jako třetí generace rodiny spojena od začátku se značkou Chairman‘s reserve, pozvedl především její výrobu a marketing a jeho vizí bylo v první polovině 90. let změnit celkovou tvář této značky. A to se mu povedlo na výbornou.
Držel se hesla "Pokud máme exportovat náš rum, musíme se lišit; mít nástroje, aby byl skvělý a jedinečný náš rum, ale také naše postupy."
Zavedl do provozu Pot Still - lihovar má nyní tři. Přibližně ve stejnou dobu také obnovil pole s cukrovou třtinou, která nebyla od roku 1962 vysázena. Tím mohla palírna znovu využívat svou vlastní cukrovou třtinu a nebýt závislá na nákupu této suroviny a hlavně mít přehled nad její samotnou produkcí.
Laurie se také zaměřil na experimentování s mícháním destilátů z různých druhů typů destilačního zařízení (Pot Still, destilační kolona), a jejich následné zrání v různých typech sudů. Do roku 1999 palírna Chairman‘s reserve změnila tak svůj styl rumu na ostrově Svaté Lucii tak, že v podstatě udala nový směr rumu pro tuto zemi a nyní je vyhledávanou pochoutkou ve více než 60 zemích Světa, kde tento rum milují.
Tajemství rumu Chairman‘s reserve Legacy 43%
Podívejme se tedy na tajemství tohoto rumu, jenž je odkazem vizionářskou vizi spojené s alchymistickým mícháním destilátů. Ne vždy výrobce odhalí tajemství svých kouzelných směsí a Legacy je právě ta výjimka potvrzující pravidlo. Rum je namíchán z celkově 4 druhů destilátu, jenž každý má svůj osobitý a jedinečný styl.
- Základ tvoří destilát z melasy, který byl destilován v kolonovém systému a následně zrál 5,5 roku v sudech po americkém dubu. Tento základ tvoří 72% z celkové výsledné směsi rumu.
- Druhou složkou jenž tvoří 16% celkové složky tohoto rumu je destilát z destilačního kotle pot still s označením John Dore a následným nejdelším zráním v sudu po americkém dubu po dobu 7,5 roku.
- Třetí 8% složkou z celkové směsi je destilát z tzv. sugar cane juice (šťáva cukrové třtiny), jenž také byla destilována v pot still John Dore a následným zráním 5 roku v americkém sudu.
- Poslední 4% tvoří složka pálena z melasy a destilovaná v pot still s označením Vendome. Ta zrála v amerických sudech celých 7 let.
Výsledný blend rumu je vskutku jedinečný a odpovídá průměrnému stářím 5 - 7,5 roku.
Ochutnávka rumu Chairman‘s reserve Legacy 43%
Barva a celkový vzhled rumu je čistý, připomínající tmavou filtrovanou jablečnou šťávu či tmavší meruňkový čirý sirup. Někdo by jej označil jako jantarový s načervenalým nádechem. Nohavičky či slzy jsou na skle degustační skleničky docela malé, nevýrazné a rychle stékají, což napovídá, že v chuti neočekávám moc cukru ani příliš velkou sílu alkoholu.
Vůně je kořenitá, jemná, neštiplavá po alkoholu. A to i hned po nalití do sklenice. Při přivonění k okraji sklenice se objeví velice pro mě příjemné nádechy sušeného ovoce, především meruňky a jablka (asi jsem ovlivněn tou barvou). Navíc se objevují karamelky a vůně čerstvě upečené bábovky či máslových sušenek. Po zaschnutí trochy rumu jenž jsem si rozetřel na zápěstí objevuji zajímavý nádech, který mě opět vrací k sušeným trnkám jenž se trošičku při sušení připálili ( takové ty od babičky z trouby).
Chuť je po podržení v ústech docela nevtíravá a jak kdyby se nechce hned ukázat. Jazyk není atakován alkoholem, nýbrž pěkně kulatým pocitem, které se rozvíjí. První slabá sladkost na začátku připomíná hořký karamel a kakao. Pak trocha vysokoprocentní čokolády, špetka skořice, toasty, černý čaj s malou lžičkou lesního medu a pak už jen hřebíček a dřevo. Navíc se z ničeho nic objevuje opravdu malý naznak slanosti. Něco jako dobře upečená kůrka chleba.
Doplnění: Při další skleničce byl nádech sladkosti intenzivnější. Objevil jsem prvek palačinek smažených na másle a polévané s javorovým sirupem - super!
Závěr je docela suchý a v ústech zůstává takový drhnoucí povlak připomínající slabou anestezii na jazyku vyvolanou žmouláním hřebíčku. Ještě nacházím tabákové a dřevité tóny. A pořád se nemohu zbavit něčeho co mě připomíná ne chuť, ale konzistenci smetany nebo másla.
Bonus - Kombinace rumu s hořkou 72% čokoládou ze solí a chilli
Ta zvláštní slanost v závěru v chuti ,jež se objevila jak nečekaná podtitulková scéna v prvních díle Marvelu, mě inspirovala ke snoubení s hořkou čokoládou ze solí a chilli. Chuťové buňky už byli nakopnuté tak jsem jsem jen tu suchou chuť plnou koření, co jsme měl v ústech, přebil čtverečkem čokolády. Rozkousal, nechal rozpustit. Zbylou trochu této čokolády jsem nechal na jazyku a přidal rum Chairman‘s reserve Legacy 43%.
Výsledek?
Objevil se alkohol, což jsem předpokládal, protože alkohol a chilli to se prostě umocňuje. Palčivost, ale taková ta co mám rád a co mě baví. Nic nepříjemného. Ta slanost v rumu se vytratila, ovšem i ta slanost v čokoládě se vytratila. Skoro jak v matematice :) - slanost a slanost se ruší. Čokoláda se zvýraznila a pocit kořeni se zjemnil. Velice příjemné.
Závěr k degustaci na rum Chairman‘s reserve Legacy 43%
Rumy z ostrova Svaté Lucie mám v oblibě a tak další počin od této palírny mě opravdu nadchl. Čekání na něj se opravdu vyplatilo. Z mého pohledu žádná "libivka" pro masu konzumentů dnešních rumů (možná se mílím) a to ani po stránce vzhledu ani po stránce chuti. Přesto, ten rum stojí za to a v ceně do 1000Kč bude možná pro mnohé patřit k těm jenž se nechají zlákat novinkou. Rum bude bavit především rumové dobrodruhy a milovníky suššího stylu rumového světa. Silný příběh za tím vším navíc umocní vaše chutě a člověk si víc uvědomuje tu veškerou snahu. Kombinace s čokoládou ze solí a chilli byl opravdu nápad tzv. podpultový. Čokoláda z kapsy kde byly poslední 2 čtverečky. No byl jsem rád, že tam zůstala. Bylo to moc příjemné snoubení rumu z čokoládou a parádně to sedlo. Hodně dělalo to ochucení čokolády sůl a chilli. Hořká čokolády s rumy sedí skoro vždy. Na foto ani čokolády ani nezbylo :D. Prostě bavilo a rum měl takový zajímavý náboj jenž skoro vybízel k tomu experimentovat. Prostě tak jak y si to asi sám Laurie Barnard představoval. Jeho odkaz - pocta opravdu zabrala.
PS: Ty pečené (sušené) švestky mě prostě bavili. Zátka rumu alias špunt z pravého korku vždy krásně při otvírání vrzala a vydávala charakteristické "vžbruňť. Někdy se to hodí a někdy ne, že?. Věřím, že nové počiny od značky Chairman‘s reserve si najdou své milovníky a, že doufám, že se zase můžeme těšit na něco zajímavého.
Autor: Kubajs