Ovocné pálenky
Značky
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 07 l Obsah...
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 2 l...
Typ: Ovocný destilát Země původu: Česká republika Obsah: 0,5 l Obsah alkoholu: 50%
Typ: Ovocný destilát - Calvados Země původu: Francie - Dolní Normandie Obsah: 0,7 l...
Ovocná pálenka
Ovocná pálenka neboli také ovocný destilát, lidově též kořalka, či gořalka nebo i šňaps. Jedná se o ušlechtilou lihovinu, která vzniká destilací zkvašeného kvasu (rmutu), jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Své charakteristické aroma získává pálenka z ovoce či suroviny, ze kterého byla připravena. Samotná příprava kvasu je v procesu výroby kvalitní pálenky nejdůležitějším procesem jenž není dobré podcenit. Je to hlavní know how kvalitní pálenky, který se pak už velice těžko dohání jinou úpravou. Základem je dobře vyzrála surovina (ovoce) a postupný, pomalejší proces dokonalého vykvašení. Destilace probíhá nejčastěji v destilačních kolonách, ale řada prestižních palíren používá tradiční kotlíkové palírny. Vetšinou se ovocné pálenky po destilaci dále nijak neupravují a rovnou se lahvují. U některých druhů pálenek se, ale klade důraz na zrání v sudech, z něhož lihovina přejímá barvu a částečně i chuť. V dnešní době, ale některé moderní pálenice využívají ultrazvukové zařízením pro umělé stárnutí pálenky. Setkat se můžete i s dochucováním pálenky. Dochází tak vytvoření širší škály chutí a většímu pokrytí chuťových požadavků zákazníka. Mnohé dochucování vede až ke vzniku likéru. Setkat se můžete s pálenkou z malin, pálenky z oskeruše, persico, rakije až po štrůdlovice.
Ovocné pálenky se vyrábějí převážně v Evropě. My jako Česká republika jsme ve Světě známi svou proslulou slivovicí.
Mezi nejznámější a nejlepší pálenky můžeme zařadit slivovice, meruňkovice, hruškovice. Do kategorie ovocných pálenek také patří například i calvados.