Domácí bylinkové máslo
Správný gurmán si umí většinu dobrot nachystat i sám a bylinkové máslo je skvělá záležitost, kterou využijete u spoustu výtečných pokrmů (vyzkoušejte třeba Zapečení šneci v ulitě s bylinkovým máslem). Můžete si jej samozřejmě koupit již hotové, ale takové doma připravené a dochucené dle vlastní chuti vždy dodá vašemu pokrmu zvláštní jedinečnost. A navíc je to opravdu jednoduché.
Náročnost: extrémně snadné
Co tedy potřebujete na přípravu bylinkového másla:
250g másla
8 stroužků česneku
3 polévkové lžíce nasekané petrželkové natě (ideálně čerstvé)
2 kávové lžičky soli
Pepř nebo chilli dle chuti
Příprava:
Máslo vytáhnete z ledničky a necháte popustit v misce. Mezitím si můžete nasekat petrželku. Nadrťte nebo nasekejte česnek. Na popuštěné máslo nasypejte nasekanou petrželku, zpracovaný česnek, sůl, pepř a čili dle chuti. Vše důkladně promíchejte. Doporučujeme ze začátku použít vidličku a rozmačkávat. Bylinky, sůl a koření důkladně zapracujte do celého obsahu másla. Dle chuti se přidat brusinková marmeláda či kousky nastrouhaného lanýže.
Výsledné máslo můžete hned použít nebo pokud jste si toho udělali víc do zásoby tak dát do menších zavařovaček a dát do lednice.
Do bylinkového másla můžete požít i jiné bylinky dle vaší chuti či fantazie. Používají se i sekané pažitky, levandule, tymián a další. Ale vždy raději vyzkoušejte v menším množství zda vám to bude chutnat. Klidně i kombinujte více bylinek a třeba najdete jedinečnou směs, které vás chuťově ohromí.