Dělení vína

Dělení vína 

1) Dělení vina podle minimální cukernatosti hroznů při sběru

    °ČNM*
víno (dříve stolní víno)   11
     
zemské víno   14
     
jakostní víno odrůdové víno 15
  známkové víno 15
     
jakostní víno
s přívlastkem
kabinetní víno 19
  pozdní sběr 21
  výběr z hroznů 24
  výběr z bobulí 27
  výběr z cibéb 32
  ledové víno 27
  slámové víno 27

 

*ČNM je zkratka pro český normalizovaný moštoměr, který se užívá k měření přírodní cukernatosti moštu, udává kg cukru ve 100 l moštu.

2) Dělení vína podle obsahu zbytkového cukru ve víně

suché max. 4 g/l
nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 9 g/l a celkového obsahu
kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 g a méně
   
polosuché 4,1–12,0 g/l
nebo pokud rozdíl zbytkového cukru do 18 g/l a celkového obsahu
kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 g a méně
   
polosladké 12,1–45 g/l
   
sladké 45 a více g/l

 

3) Dělení u šumivého vína či sektu:

brut nature max. 3 g/l
   
brut 15 g/l
   
extra dry 12 až 20 g/
   
sec 17 až 35 g/l
   
demi-sec 33 až 50 g/l
   
doux nad 50 g/l