Flor
Jedná se o přirozeně se vyskytující film kvasinek, které se uplatňují, převážně při výrobě vína typu sherry. V mnoha regionech mimo oblast Andalusie v jižním Španělsku jsou tyto kvasinky vysloveně nežádoucí.
Ovšem právě v této oblasti, při výrobě vína sherry, jsou tyto kvasinky vítány.
Flor je tedy tenký film kvasinek jenž se rozrůstá po celé hladině vína a spotřebovává veškerý zbytkový cukr, přiboudlinu a ostatní stopové prvky ve víně.
Zároveň také vytváří přirozenou fyzickou bariéru mezi vínem a vzduchem v horní části sudu. tím tak chrání před oxidací a přidává vínu ovocitý a kvasnicový tón.
Ty sude v nichž se vyvine více floru, jsou určeny pro zrání vína sherry fino v systému solery. Ty sudy jenž nevytvořili tolik floru, jsou naopak určeny k zrání sherry oloroso. To se kontroluje a následně se v tomtéž roce provádí závěrečný výběr, kdy se vána pro finální fino dolihují na konečný obsah alkoholu 15,5 procent a vína určené pro oloroso na 17,5 procent. To samozřejmě jakýkoliv zbytkový flor zahubí.