Kyselina vinná
Spolu s kyselinou jablečnou tvoří největší část kyselin ve víně, přičemž v těch lepších ročnících převažuje právě jen kyselina vinná. V chuti vína vytváří patrný pocit kyselosti či čerstvost. Sama se vytváří při kvašení a později při ležení vína v chladu může dojít v její vysrážení ve formě vínanu draselného (= vinný kámen). Ten není závadou vína. Naopak někteří vinaři jej považují ukazatel dobré kvality vína.
S kyselinou vinnou se můžete setkat běžně nejen ve vinných nezralých hroznech a víně, ale také v ananasu či banánech.
Chemický vzorek kyseliny vinné (2,3-dihydroxybutandiová kyselina): C4H6O6
Z chemického hlediska jde o bezbarvou krystalickou látku, kyselé chuti s dobrou rozpustností ve vodě.
Běžně se vyskytuje se ve třech optických izomerech:
- L-vinná kyselina (pravotočivá, odtud starší název kyselina pravovinná)
- D-vinná kyselina (levotočivá, odtud starší název kyselina levovovinná)
- meso-vinná kyselina
V přírodě je nejvíce rozšířena L-vinná kyselina a racemická kyselina vinná neboli kyselina hroznová. Se kterou se můžeme pravě setkat v již zmiňovaném ovoci.