Pedro Ximénez

Pedro Ximénez 

Pedro Ximénez (čti chiménez) je jedná o bílou odrůdu hroznů pocházející ze Španělska. Odrůda vinné révy jenž se používá pro výrobu mimořádně sladkého, dezertního Sherry, tmavě hnědé barvy a sirupovitého charakteru. Tato Sherry jsou často s nižším obsahem alkoholu a vyrábí se z slunce sušených hroznů (podobně jako při výrobě slámového vína) této odrůdy Pedro Ximénez. S takto sušených hroznů se následně vytvoří hustá černá tekutina se silnou chutí rozinek a melasy, která se obohatí zráním na solerě. Chutná lahodně po vanilkové zmrzlině, rozinkách, karamelu a troše dubového dřeva. Každá Sherry zraje v sudech, nejčastěji již ve zmíněném systému solera, a Pedro Ximénez není výjimkou. Tyto použité sudy jsou pak hodně vyhledávané výrobci dalších alkoholických nápojů jako jsou třeba whisky nebo rumy. Samotné zráni v soleře je s tímto vínem spojováno od roku 1827. Zrání v sudech po PX (celosvětově užívaná zkratka pro Pedro Ximénez, často označována jako PX Cask) si především pochvalují výrobci nakouřené whisky z ostrova Islay, jako je například palírna Lagavulin nebo palírna Laphroaig. Ale také stály inovátoři ve whisky destilerie Glenmorangie. Z rumových palíren jsou známe "dokrášlování" těmito sudy u značek rumů jako je třeba A.H.Riise

winery-2096700_1280
Sudy v sytému Solera pro zrání Shery PX.

 

Samotná odrůda Pedro Ximénez je pěstovaná pouze v několika španělských vinařských oblastech. Tou nejznámější je především španělská oblast  denominación de origen (DO) Montilla-Moriles. Samotná réva není ani tak nenáročná na podmínky (vyžaduje bohatou půdu a krátké prořezávání), ale díky tomu, že májí bobule velmi tenké slupky, je Pedro Ximénez vysoce citlivý na riziko vzniku hniloby hroznů plísní. To se využívá hlavně při pěstování s tzv. botrytídou (využití u této odrůdy především v Austrálii - viz níže).  

Pedro Ximénez nejen ve Španělsku

Pedro Ximénez není odrůda typická jen pro Španělsko, ale pěstuje se i v Austrálii k výrobě sladkých vín a vín sherry typu známých pod  australským výrazem - Apera. Často se taktéž používá k míchání a výrobě zdejších botrytizovaných dezertních vín a to především v Swan Valley (údolí Labutí). Zdejší vína mají výrazně sladce - lepkavý charakter a je označováno jako „Pedro Sauterne“ podle francouzského dezertního vína Sauternes. Toto zmiňované údolí Swan Valley v západní Austrálii odrůdě Pedro Ximénez nadmíru vyhovuje a každoroční výnosy ukazují, že se ji opravdu ve zdejším horském klimatu daří. Za zdomácnění odrůdy Pedro Ximénez Austrálie vděčí muži  jménem James Busby, jenž ji  přinesl v roce 1832. Nebyl samozřejmě jediný, kterého napadlo začít pěstovat tuto odrůdu v Austráli. Kolem roku 1839 byli některé sazenice dovezeny z Jerezu a umístěny v Clarendonu. Tento převoz je dokonce zaznamenán botanickou zahradou v Sydney.

Zajímavostí je podobnost odrůdy vinné révy s názvem Pedro Giménez (Pedro Jiménez) jenž je hojně  pěstovaná odrůda v Jižní Americe, jejíž vztah k odrůdě Pedro Ximénez je nejistý, protože ukazuje ampelografické rozdíly. Právě odrůda Pedro Giménez je odrůda pocházející z Argentiny a je běžně pěstována i v Chile. Právě v Chile se s odrůdy Pedro Giménez vyrábějí vynikající alkoholické nápoje Pisco.

Původ odrůdy vína Pedro Ximénez

Samotný původ této vinné révy je stále nejasný. Koluje několik "legend", ale žádná tuto skutečnost přesně nevysvětluje. Již v  roce 1661 německý ampelograf FJ Sachs spekuloval, že Pedro Ximénez má původ buď na Kanárských ostrovech nebo na Madeiře, a později byl přivezen do německých vinařských oblastí Rheingau, Rheinhessen a nakonec i do Mosely španělským vojákem Pedrem Ximenem  nebo možná Kardinálem jménem Ximenès, jenž mohl přivést hrozny do Málagy a to přesně do vinařské oblasti Sierras de Málaga. Tato teorie vedla až ke spekulacím, že Pedro Ximénez je příbuzný (nebo možná dokonce stejný typem vinné révy), německé odrůdy vinné révy Elbling, Ryzlink rýnský nebo snad jejich kříženců. Prováděné důkazy DNA na těchto odrůdách ovšem na počátku 21. století tyto teorie nepotvrdili.

Dnes se Ampelografové domnívají, že Pedro Ximénez pravděpodobně pochází z oblasti Andalusie v jižním Španělsku, kde se táto odrůda mohla objevit někdy na počátku 17. století. Tuto domněnku  potvrdila i analýza DNA v roce 2007 jenž ukázala, že Pedro Ximénez byl potomkem arabského stolního vína Gibi, který se již dávno pěstoval v jižní Francii a vůbec na celém Pyrenejském poloostrově v době kdy tato oblast dobita během období maurských válech a nazývala Al-Andalus. DNA analýza vedla také k tomu, že se zjistilo, že odrůda Gibi je jednou z mateřských odrůd révy vinné Alarije z odlasti Extremadura. Ta je dnes považována za nevlastního sourozence právě odrůdy Pedra Ximéneze.

grapes-2656259_1280
Sladké hrozny vinné révy Pedro Ximénez