Správná teplota pro servírování vína

Ideální teplota při servírování vína se mění dle daného stylu vína. Je dobré vědět že teplota vína při servisu a následném nalití do skleniček stoupne až o 2 stupně Celsia. Proto je dobré s tím dopředu počítat a víno si vychladit více než je ideální pro konzumaci. Doporučujeme teda o ty dva i více stupňů, ne však více 5 stupňů. Je dobré také přihlížet k danému prostředí a okolní teplotě. V horkých dnech při podávání třeba u bazénu vychlaďte více než v klimatizované místnosti. 

Jak už bylo zmíněno teplota pro servis a podávaní vína je odvislá dle daného stylu vína. Ideální teploty dle druhu vína najdete v následující tabulce.

Styl vína

Doporučená teplota při podávaní vína Doporučená teplota při konzumaci vína
Šumivé vína a Šampaňské 5ºC 7-9ºC
Mladá bílá a růžová vína lehkého charakteru. Jak v suchém, polosuchém, polosladkém i sladkém charakteru 7ºC 9-11ºC
Mladá, lehká ovocná červená vína 8ºC 10-12ºC
Velmi silná bílá vína - bíla barrique 8-10ºC 10-12ºC
Elegantní červená vína 10-12ºC 12-14ºC
Velmi těžká červená vína 12-13ºC 14-15ºC
Červená vína s velmi vysokým obsahem taninu 15-17ºC 18-20ºC
Stará likérová vína, Portská vína 10-12ºC 13-15ºC

 

Uvedené teploty pro servis vína nejsou samozřejmě žádným pravidlem, spíše doporučením. A najdou se samozřejmě i výjimky. Takovou výjimkou může být například vychlazené růžové portské vína podávané s ledem. Tedy jejich teplota se muže pohybovat v rozmezí 7-10ºC.