Šumivá vína
Pod šumivá vína můžeme zařadit velkou škálu "bublinek v láhvi". Od lehkých italských Prosecca, přes elegantní francouzská Champgne, až pro perlivé vína z různých krajin Světa. Řadíme sem Crémánty z Francie, Cavy ze Španělska, Spunnante z Itálie, sekty z České a Slovenské republiky, ale také různé frizzanté či Charmat. Zkrátka veškeré vína jenž obsahují bublinky oxidu uhličitého a to buď vzniklého přirozeným kvašením v lahvi nebo uměle dosycované.
Svěží, suchá lehká bílá vína
Jedná se o vína bledá až skoro čirá s lehce zelenkavým či nazlátlým nádechem ve sklenici a vůni zeleného jablka, čerstvě pokosené trávy, angreštu či vlhkých kamenů na kraji potoka. Tato vína jsou lehká s neutrálním aroma a svěží kyselinkou. Vyznačují se chutí na patře po jablkách, hruškách a citrusech. Typické pro odrůdy Pinot blanc, Ryzlinky, lehčí verze Chardonnay (Chablis), ale také Pinot Grigio či Muscadet.
Aromatická, květnatá, suchá až středně sladká bílá vína
Tyto vína mívají zpravidla sytou barvu, ale především je poznáte podle jejich typické výrazné vůně jenž může připomínat medy, naftu, petrolej, slámu, růže, liči až pečené citrusy. Typické pro vína jako je alsaský Gewurztraminer, Pinot Gri a Riesling, Dále pak Rakouské Gruner Veltliner či mladé Rieslingy z Německa.
Kyselá, středně plná bílá vína
Vína méně nápadná svou vůní a díky tomu jsou často doporučována pro snoubení k jídlům. Osloví vás krémovější a jemnější aroma jenž potřebují delší čas na jejich rozvinutí ve sklenici. V chuti dominují citrusy a nedozrále jablka či bílí rybíz. Zástupci těchto vín jsou Chablis Premier nebo Chablis Gran Cru, Sancerre či Poully - Fumé. Zařadit můžeme i Sauvignon Blanc z Nového Zélandu.
Plná, bohatá bílá vína
Vína tohoto stylu jsou už od pohledu výrazně zlatavá ve sklenici. Vůně až omamná s nádechem medu a másla. Dominuje vyzrálé tropické ovoce, broskve, nektarinky až ananasy. Očekávejte záplavu bohaté krémové chutě. Vína mají vyšší obsah alkoholu a můžeme je očekávat s hodně prosluněných oblastí jako je Kalifornie, Chile, Austrálie, Španělsko či jih Francie.
Rosé, růžová vína
Rosé vína se pohybují od bledého až po sytě červené barvy dle délky macerace hroznů. Řada růžovích vím mohou mít v chuti podobné vjemy jako vína bíla. Avšak jejich aroma připomíná červené druhy ovoce.
Svěží, ovocná červená vína s nízkým obsahem tříslovin
Nejsvěžejší a nejšťavnatější červené vína, jenž se pijí velmi mladá a okouzlí vás ovocnými vůněmi malin, červeného rybízu, červených jablek a třešní. Díky malému obsahu tříslovin (taninu)jsou velmi dobře pitelná. Typické vína pocházející z hroznů Gamay v Beaujalais.
Středně plná až plná červená vína
Asi nejobsáhlejší skupina červených vín jenž zahrnuje většinu světových červených vín. Vína mají pevnou a plnou strukturu. U středně plných vín nejsou chutě a vůně zprvu příliš výrazné a odkývají se až cca roku zrání. Pak můžete objevit ve vůni tóny ostružin, švestek či fialky. V chuti se ukáží brusinky, exotické koření, lanýže, tabák či čokoláda. Středně plný a plným vínům vyhovuje zrání na dubových sudech. Tím se zakulatí a získají navíc další nádechy koření převážně vanilky. Zde řadíme vína z Bordeaux, Barolo, Chianti, Barbaresco, Rioja či Pinot Noir z Nového Zélandu či Austrálie.
Plná, silná, kořenitá červená vína
Tuto kategorii jednoznačně ovládají vína z odrůdy Cabernet Sauvignon, Shiraz a Zinfandel. Barva těchto vín je až inkoustově tmavá s intenzivní sladkou vůni po lesním ovoci a hustou až sametově hladkou chutí po tmavém ovoci na patře. Klíčovým aspektem je u těchto vín jejich zralost a ta je výsledkem dozrávaní v obvykle výrazně teplých horských vinic zalitých Sluncem. Řada těchto vín pochází z Nového světa. Ovšem můžete je nalézt i v Evropě.
Sladká dezertní vína
Zde je opět velké rozmezí vín od lehkých verzí Muškátu až po plná likérová vína z Austrálie. Typickou dominancí ve vůni a chuti jsou tóny medu s máslově hladkým závěrem. Sladkým vínům svědčí svěží kyselinka jenž vyvažuje jejich výraznou sladkost. Zde se setkáte s víny například z Tokaje či vína slámová či ledová.
Kyselá, suchá dolihovaná vína
Klamavě bledá vína jenž mohou působit na první pohled zoxidovaným charakterem. Jsou zajímavé tím, že mají výraznou vůni i chuť po mandlích. Mezi tyto vína řadíme španělské sherry fino.
Tmavá, sladká dolihovaná vína
Tato skupina vína nás dostane od zlatavěhnědé barvy portského vína přes po jantarové sherry oloroso až po tmavě rubínové Sherry Pedro Ximenez či ročníkové portské. Chuť i vůně jsou sytě plná nasycená přezrálým ovocem od kandovaných pomerančů až po borůvkovou marmeládu.