Zacapa
Webová stránka značky: Zacapa„Vytvářet rum je jako malovat obraz. Stejně jako si malíř hraje s barvami, vytváří master blender unikátní paletu vůní a chutí.“
Lorena Vásquez
Zacapa
Zacapa je fenomén mezi třtinovými rumy. Byl to také první rum z cukrové třtiny jenž otevřel rumovou bráno pro mnoho rumových fanoušků v České republice. Jedná se o značku jenž vyrábí výjimečný ultra prémiový rum z Guatemaly, který byl po pětinásobném vítězství Zacapa Centenario 23y na International Rum Festival uveden do Síně slávy této prestižní soutěže, a stal se tak neoficiálním měřítkem kvality pro kategorii prémiových rumů, kterou pomohl vybudovat nejen u nás v ČR, ale po celém Světě. Zacapa reprezentuje jedinečné snoubení mayské kultury, výrobního postupu a mistrovské práce master blenderky Loreny Vásquez.
Historie značky rumu Zacapa
Ačkoli značka Zacapa vznikla v roce 1976 při příležitosti 100. výročí založení města Zacapa, v němž společnost Industrias Licoreras de Guatemala vyráběla rum již po desítky let, za skutečně historickou proměnu ve formování značky lze považovat rok 1990. Tehdy vstoupila do čistě mužského světa se svou jemnou chutí a vášnivým přístupem Lorena Vásquez, aby se následně stala master blenderkou a pozvedla každou fázi výroby na její maximum, od nejlepší cukrové třtiny z vulkanických oblastí, přes jedinečný kmen kvasinek z ananasu, až po způsob zrání.
Jedinečnost rumu Zacapa
Základem rumu Zacapa je spojitost s mayskou kulturou a typickými symboly Guatemaly, což úzce souvisí také s podporou místní komunity více než 700 guatemalských žen. Ty vyrábějí tradiční mayské pásky na nádoby zvané petate, které jsou ručně tkané z palmových listů. Petate, jimiž se zdobí lahve Ron Zacapa, jsou totiž pradávným mayským znakem vznešenosti.
Výroba rumu Zacapa
Zacapa se vyrábí z panenského medu cukrové třtiny, jenž se vyznačuje velmi vysokou cukernatostí. Po řízené fermentaci, pro kterou používá destilerie vlastní kmen kvasinek z ananasu, probíhá destilace v kontinuální destilační koloně. Pro způsob zrání, který se z důvodu nižší andělské daně odehrává v nadmořské výšce 2 333 metrů, se přistupuje k metodě zvané „Sistema Solera“. Ta je převzata od výrobců sherry a v destilerii Zacapa se využívá k míchání (neboli blendování) rumů různého staří v sudech, kde dříve zrály robustní americké whiskey, jemná sherry a obzvláště delikátní vína Pedro Ximénez. V průběhu let prochází tento rum každým typem sudu, který se tak podělí o své aroma a chuť, díky čemuž vzniká rum neobyčejných kvalit.
Vychutnání jedinečné Zacapy
Lidé vyhledávají nové, neotřelé zážitky, a více než kdy dříve mají zájem o vysokou kvalitu jídla i pití. Zacapa je ve světě rumu jasným měřítkem kvality, kterou nejlépe poznáte v čisté formě přinášející onen dlouhotrvající požitek. Vyjma klasického servisu se jeho lahodná chuť hodí zejména pro přípravu sofistikovaných koktejlů, v nichž vynikne unikátní charakter tohoto rumu.
Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem