Vinařství Štěpán Maňák, Strana 2
VINAŘSKÝ DUCH
Když jsme poprvé jeli na návštěvu Vinařství Štěpán Maňák, jihomoravské Žádovice vzdálené asi 6 km od Kyjova nás okouzlili svým úpatím pohoří Chřiby, které tohle údolí statečně chrání před vlivem severních větrů. Vinařský duch o sobě dá znát hned u prvního kopečku, z hlinitopísčitých vinic malebně rozvíjejí svá ramena vinné keře a patří tu tak samozřejmě, jako slunce na obloze či měsíc na nočním nebi. Není se čemu divit, historie vinařského řemesla zde sahá až do roku 1131.
RODINNÉ VINAŘSTVÍ ŠTĚPÁNA MAŇÁKA
Největším chráněncem Chřib je viniční trať Fěruňk, na které Štěpán Maňák začínal již v roku 1992 a dodnes tam pěstuje staré známé odrůdy (Pálava, Sylvánske zelené) i odrůdy nové tzv. PIWI odrůdy. Jsou to odrůdy révy vinné, které jsou odolné proti houbovým chorobám, např. Hibernal, Malverina, Solaris, Souvignier gris a pod .
Většina vinic v téhle trati je ve stáří 5 - 20 let a odrůdová skladba je velmi široká.
Trať Hýselská hora je bratrem tratě Feruňk, který se pyšní nadmořskou výškou až 310m.n.m. s ideální svahovou jižní orientací. Díky tomu se zde daří i zajímavým odrůdám jako jsou Merlot, Malbec, Sauvignon, Muškát Moravský a nebo téměř v historii zapomenutá odrůda Sylvánské červené a Veltlínské červené ranné.
Nesmíme přehlédnout však Trať Stará hora, která je pro Vinařství Štěpán Maňák ta nejstarší, více jak 30-ti letá, ve vzdálenější obci Kostelec u Kyjova.
Zde již pěstují pouze odrůdu Muller Thurgau a Ryzlink vlašský. Vinice je na tzv. vysokém vedení..
STYL PĚSTOVÁNÍ A OŠETŘOVÁNÍ, VÝROBA
Veškeré vinice se vyskytují na území velkém 25ha a udržují se v souladu s Integrovanou produkcí, což je něco mezi BIO produkci a konvenčním hospodařením. Na vinicích jsou nasazeny dravé roztoče, kteří udržují harmonický ekosystém. Důsledkem toho zcela vyloučili použití herbicidů a jedů.
Zajímavost pro "začátečníky" :-)
Dravý roztoč Typhlodromus pyri je velký asi 0,6mm, napadá škodlivé roztoče, ale i larvy třásněnek a jiný drobný hmyz. Pokud nejsou k dispozici škůdci, dokáže se živit pylem nebo dlouhodobě hladovět. Jedna samice za den vysaje asi 8 dospělých svilušek nebo až 320 hálčivců.
Typhlodromus pyri v našich podmínkách přezimuje a na stanovišti vydrží dlouhá léta. Jakmile se dostatečně namnoží, udržuje škůdce pod hladinou škodlivosti.
Vinice jsou také osety speciální bylinnou směsí, pro co nejlepší biodiverzitu půdy.
Vinařství má k dispozici nejmodernější technologie (mlýnek, pneumatický lis, vinifikátor, řízené kvašení apod.) pro co nejšetrnější zpracování a zachování odrůdových charakteristik vín., jaké jsou vůbec dostupné. Kromě toho je toto vinařství majitelem moderního sklepení, ve kterém stojí 40 dřevěných sudů. Navíc vlastní více než 60 francouzských sudů typu barrique. Každoročně dochází k obnově 1/3 z nich. Zmíněné sudy jsou místem, kde zrají jak bílá vína, tak červená vína.
Zajímavost pro "začátečníky" :-)
Alkoholové kvašení nemůže probíhat do nekonečna. Maximální koncentrace alkoholu v roztoku sacharidu může být 13–14 %, u některých speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu nad přípustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo alkoholu dostaneme vysoceprocentní ocet. (Nám se
Ethanol je navíc pro kvasinky velice toxický, takže pokud by se zabránilo rozmnožení bakterií, kvasinky by se nakonec otrávily ethanolem.
Alkoholické nápoje vznikající kvašením a mající obsah alkoholu třeba i 30 % vznikají přirozenou cestou také, ale do asi jen 14 % obsahu alkoholu, následně se koncentrace ethanolu zvýší nadstavením alkoholu na požadovanou koncentraci.
Zaměřují se převážně na přívlastková vína, vyrábí také slámové a ledové víno. U červených vín provádí po alkoholové fermentaci ve vinifikátoru také malolaktickou fermentaci pro odbourání kyseliny jablečné.
VÝJIMEČNOST MISTRA
Měli jsme tu čest poznat celou rodinu Maňákových-jsou to pracovití a laskavý lidé, kteří nás okouzlily svou poctivostí. Počet zaměstnanců vinařství je v současné době do deseti lidí. Manželka majitele, Helena, přikládá ruku k dílu nejen na vinicích, ale i v administrativě. Práce se účastní také syn majitele, Štěpán Maňák ml., který vystudoval Střední vinařskou školu ve Valticích. A že se poctivost vyplácí je důkazem nespočet ocenění.
Maňákům, jakožto poctivým vinařům se lahodný mok odměňuje svou dokonalostí a získává rodinnému vinařství nejednu medaili.
Z tuzemských výstav musíme zmínit Valtické vinné trhy, Top 77, Juvenále či Národní Salon Vín. Z těch zahraničních například soutěže Víno Bojnice, Muvina v Prešově nebo výstavy v Slovinsku, Rakousku, Izraeli, San Franciscu, Kanadě i Paříži. K těm nejvýznamnějším oceněním bezesporu patří úspěchy, kterých slámová vína dosáhla v roce 2009. Tehdy Vinařství Maňák zvítězilo v izraelské soutěži O.I.V. Sauvignon.
Více o ocenění na http://www.vinomanak.cz/oceneni--vin
Z jejich vín si vyberete ke každému jídlu či jakékoliv příležitosti to nejvhodnější. Specialitou, ale vždy zůstanou vína slámová a ledová, nebo zajímavé 100% višňové víno.
POUŽITÉ FOTOGRAFIE JSOU Z ARCHIVU ŠTĚPÁNA MAŇÁKA A Z ARCHIVU ALKOHOLCLUB.CZ
Stránka 2 z 2 - 13 položek celkem