Chardonnay

Chardonnay

Jedná se o jednu z hlavních odrůd bílé vinné révy, jenž se pěstuje ve většině zemí Světa jenž jsou vhodné pro pěstování vína. Vinná réva Chardonnay je pravděpodobně asi nejoblíbenější a i nejlepší vinnou révou vůbec. Jak pro svou nenáročnost a rezistenci tak pro svou oblíbenou chuť a především pro svou vysokou produkci. 

Jedná se o hlavní odrůdu především pro francouzská vína a to především v oblasti burgunských vín a vín z oblasti Champagne. Dá se říci z nadsázkou, že nebýt pravděpodobně odrůdy Chardonnay tak možná šampaňské vína nebudou nikdy to jsou dnes. 

Většinou z této odrůdy vznikají tělnatá suchá vína, jenž se jedinečně až dramaticky liší ve své příchuti dle podmínek prostředí pro jejich pěstování. Vína odrůdy Chardonnay můžete objevit křehká a lahodná až po ocelová či tropická nebo intenzivně minerální.  Nejjemnější chutě chardonnay můžete najít v burgunské oblasti a to především v Chablis, ale i zde mohou být tato vína plně minerální a výrazná. Přesto nejvýraznějšího charakteru najdete Chardonnay ve vinařských regionech "Nového Světa" jako je Kalifornie, Austrálie či Chile. V poslední době jsou velice dobře chválená vína z odrůdy Chardonnay z Nového Zélandu

Všeobecně jde říci, že chuť vín z odrůdy Chardonnay  lze charakterizovat dle pěstování v klimatických podmínkách. Pokud máte oblasti s chladnějším podnebím, můžete najít ve v těchto vínech chutě ovoce typické pro dané oblasti. Jako jsou zelená jablka, ryngle, angrešt, atd. Jakmile ochutnáte vína z teplejších oblastí, naráz má chuť vína chardonnay  více prvků tropického ovoce jako jsou plody karamboly, liči, manga, banánů či dominantních citrusů. 

Výrazný charakter chuti v případě odrůdy chardonnay dělá podloží ve kterém roste. Krásným příkladem je již zmíněné Chablis. Zde je podloží vápencové a zdejší vína tak získávaní svůj osobitý charakter vyhledávaný po celém Světě.